Pluisken

Een geheimpje over zelfbewsutzijn

Ik ga jullie een geheim vertellen. Iets wat ik geleerd heb van de paarden en wat voor mij de werkelijke basis betekent van, niet alleen werken met paarden, maar ook het leven.

In augustus 2016 kwam Eldar in onze kudde. Fury was nog niet zo lang daarvoor overleden. Dus het was nog een rollercoaster van emoties die periode.

Het heeft enkele weken geduurd eer Eldar zich openstelde voor me. Je voelde echt dat hij aftaste wat hij mocht en kon laten zien en hoeveel, zonder dat hij gekwetst zou geraken. Maar het kwam allemaal goed. Hij had snel door dat er geluisterd werd naar hem en dat ik steeds ook zijn voordeel eruit wou halen als we samen werkten.

Na een tijdje “verplichte” hij me om mijn leerlingen dieper te laten gaan dan gewoon rijden met zit en houding. Wat ik jaren gewend was met Fury. Toen ging ik ervan uit dat de basis lag bij ademhaling en zit, intentie en gevoel……. maar niet zo diep of “sensitief” als wat Eldar me wou leren.

Eldar is zeer gevoelig, dat maakt dat hij reageert op alles, maar dan ook echt alles. En niet enkel een scheve zit en zelfs niet hoe je je voelt, nee het gaat nog dieper. Hij verplicht iedereen om bewust te zijn van wat je voelt en hoe je energie zit.

Het is voor mij zeer moeilijk nu om dit te schrijven, ik ben een gevoelsmens en het omzetten in woorden is voor mij een ramp. Je moet het echt voelen wat ik bedoel.

1 ding is absoluut zeker. Eldar heeft ervoor gezorgd dat ik nu met volle overtuiging kan zeggen, dat bewustzijn de basis is. Bewust zijn van jezelf, je houding, je doen, je intentie, je denken, je voelen, jouw energie. En bewustzijn van het paard. Hoe die beweegt, zich voelt en hoe zijn energie is dat moment. En bewustzijn van je omgeving, wta je hoort, wat je ziet, wat je ruikt, wat je voelt, van buiten alsook van binnen.

En dan stap 2 is het aanvaarden van wat je je bewust van bent. Bewustzijn is jezelf echt duidelijk zien en begrijpen.In plaats van je gedachten en emoties in het moment te veranderen, voel wat je voelt. Raak niet geïrriteerd of teleurgesteld in jezelf.

Het is wat het is” op dat moment. Zo doen paarden dat ook. Ze gaan ook niet de dingen die er zijn gaan veranderen.

De volgende stap is dat je nu bewust bent van jezelf, en van je paard. En ineens “hoor” je jouw paard ook. Als je luistert, dan zal je horen dat ze veel te zeggen hebben. Als je luistert, leer je wijze lessen van hen. Als je luistert, kan je met hen rekening houden. Als je luistert, dan kan je samenwerken. Als je luistert, heb je een gelukkiger paard.

Je paard zal ervan houden als je zelfbewust bent!!