Pluisken

Engels rijden

We spreken over het lichtrijden en het doorzitten tijdens het rijden in draf.

Als de ruiter blijft zitten tijdens de draf, wordt dit doorzitten genoemd. Dit gaat het best bij een paard dat redelijk goed over de rug loopt. Loopt het paard niet (genoeg) over de rug is het voor de ruiter moeilijker mooi in het ritme mee te veren en zal het gewicht van de ruiter de beweging verstoren. Dan kom je al gauw in een vicieuze cirkel: het paard kan de rug niet genoeg loslaten of spant de rugspieren zelfs op en de ruiter kan minder goed zitten. Daardoor stoort het ruitergewicht en zal het paard nog meer opspannen.

Het lichtrijden – Engels rijden – is een manier van zitten, waarbij de ruiter om de pas uit het zadel veert. De ruiter of amazone gaat even in zijn stijgbeugels staan of voor de verder gevorderde: de ruiter veert voornamelijk het bekken voorwaarts en licht opwaarts met gematigde inzet van de stijgbeugels.
Het paard krijgt zo makkelijker de mogelijkheid zijn rug te ontspannen. Bvb bij de beginnende ruiter, die nog moeilijk kan doorzitten of het jonge paard.

Het moment van rechtstaan wordt gekozen als het buitenvoorbeen naar voren gaat. Dit is te herkennen aan de buitenschouder. Daar de draf een tweetakt is en het diagonale beenpaar dezelfde beweging uitvoert, gaat het binnenachterbeen gelijktijdig met het buitenvoorbeen naar voren.
Doordat de ruiter de rug iets minder belast op het moment hij rechtstaat, kan het binnenachterbeen meer ondertreden en worden aangespoord met behulp van het drijvende binnenbeen van de ruiter.
Er werden intussen testen uitgevoerd die aantoonden dat de belastingspieken tussen doorzitten, lichtrijden en verlichte zit (blijven rechtstaan) wel degelijk aanduiden dat het lichtrijden of de verlichte zit minder belastend zijn voor het paard.

 

Is het lichtrijden op het verkeerde been (rechtstaan als het binnenvoorbeen naar voren gaat) nu echt zo verkeerd zoals het insinueert?

Een paard dat nog niet goed is rechtgericht geeft de ruiter een wat raar gevoel, als de ruiter ‘op het verkeerde been’ lichtrijdt. Dit heeft vooral met de balans van het paard te maken.
Als we dit weten kunnen we hiervan echter ook gebruik maken! Heeft het paard balansproblemen en/of een onregelmatige takt bij het lichtrijden op het juiste been, kan het helpen op het verkeerde been licht te rijden of dit af te wisselen.
Soms struikelen paarden, waardoor je, zonder het te merken, ineens op het verkeerde been lichtrijdt.  Als je merkt dat dit vooral op één hand gebeurt, probeer er dan goed op te letten op het juiste been licht te rijden en op beide handen een voorwaartse, rustige en identieke takt te krijgen.
Het kan ook de spieropbouw ondersteunen en helpen om het paard meer te laten verzamelen. Zo kan je lichtrijden bij schouderbinnenwaarts. Probeer eens licht te rijden op het verkeerde been tijdens schouderbinnenwaarts, een piaffe of passage. Let er wel goed op dat je beenhulpen correct zijn voor de gevraagde oefening.
Op het verkeerde been lichtrijden tijdens het wijken of appuyeren kan het paard helpen meer te verzamelen. Om daarentegen de zijwaartsbeweging te verbeteren rijd je normaal licht tijdens de zijgangen. Het afwisselen van het lichtrijden tijdens de zijgangen kan paarden die wat loperig worden tijdens de zijgangen helpen en ondersteunen. Maar pas wel op dat de beenhulpen en teugelhulpen hetzelfde blijven!

Probeer ook eens volgende oefeningen:

 • Draf verruimen en verkorten: bij het verruimen rijd je normaal licht, bij het verkorten rijd je licht op het verkeerde been. Dit op een grote cirkel is een goede oefening!
 • Wissel steeds tussen lichtrijden en lichtrijden op het verkeerde been: Op, op, neer, op, op, neer, op, op, neer… Zo oefen je ook goed aan je onafhankelijke zit.
 • Denk er aan op buitenrit regelmatig het lichtrijden te veranderen

Nog een kleine tip: Heb je problemen om vanuit het lichtrijden aan te galoperen? Ga even op het verkeerde been lichtrijden.

 

Groetjes!
Sonja

2 thoughts on “Engels rijden

 1. Joke Wams

  Mijn paard gaat een beetje onregelmatig lopen op de rechterhand Als in ga lichtrijden
  Als ikdanop het binnenbeen ga lichtrijden is dat over.
  Wat betekent dat .is Het stijfheid in haar lijf ? In zocht Het steeds in Het binnenvoorbeen.
  Uit uw artikel begrijp ik dat het ook in het lichaam kan zitten.

 2. Sonja Bericht van de auteur

  Natuurlijk kan ik dit niet adh van deze informatie en vanachter mijn PC beantwoorden. Het kan een blokkade zijn of stijfheid in het lichaam, het kan een probleem zijn in het been dat enkel tevoorschijn komt bij bepaalde belasting, een probleem in de hoef, de rug enz., zelfs een teugelmanken.
  Heeft een dierenarts het paard volledig onderzocht? Wat waren de bevindingen?
  Als de dierenarts de gezondheid van het paard heeft bevestigd en ook geen opmerkingen heeft over de hoeven, kan een lesgever de juiste tips geven en begeleiden bij het trainen van het paard om de bewegingsafloop te verbeteren.
  Laat er eventueel ook een ostheopaat of physiotherapeut of cranio-sacraal-therapeut (wat je voorkeur heeft) naar kijken. Eventueel kan iemand van de therapeuten of de lesgever de zadelligging nakijken, anders laat je best ook een zadelmaker/zadelpasser komen.