Pluisken

Zitten, het geheim van een goeie ruiter?

Men is vaak van mening, dat als men kan paardrijden, dan zijn zitlessen overbodig. Maar niets is minder waar. Zitlessen zijn niet altijd gericht op het leren zitten op je paard, maar ook om de samenwerking tussen jou en het paard te verbeteren. Het is altijd zinvol om zo nu en dan eens zitlessen te volgen. En als eeuwige student geef ik daarin het voorbeeld en volg geregeld ook nog zitlessen.

Een onafhankelijke zit is zeer belangrijk om een goeie ruiter te zijn. De bewegingen van je paard volgen terwijl je benen en armen een eigen leven leiden. Omdat ik graag heb dat de ruiter zich volledig kan concentreren op wat zij doet, voelt en denkt, zijn de lessen steeds zonder zadel, met voltigesingel en aan de longe.

Zelf ben je je niet altijd bewust van hoe je op je paard zit en heb je iemand vanaf de grond nodig met inzicht en voldoende kennis om jou te begeleiden naar een goeie zit.

Mijn uitgangspunten:

 1. Ik werk met een voltige singel omdat veel ruiters de klik in het hoofd nog niet kunnen maken om volledig op de blote rug te rijden. (Je hoeft ook niet nadien zonder zadel verder te rijden). Maar als de angst voor vallen overheerst dan is er geen plaats meer om iets te leren. De hersenen zijn druk bezig met overleven.
 2. Met zadel, heeft de ruiter (die nog geen onafhankelijke zit heeft) de neiging om heel miniem in de stijgbeugels te gaan staan, als het paard opzij springt of struikelt. Die enkele milligrammetjes zijn voldoende om uit balans te geraken en te schuiven in je zadel…..of erger nog, te vallen.
 3. Als je in een zadel zit wordt je zowiezo “gevormd” naar het zadel. Elke ruiter heeft eigenlijk zijn eigen zadel nodig, net zoals schoenen. Ze moeten gewoon goed zitten. En bij een zadel heb je nog een dubbel probleem, het zadel moet goed zitten voor je paard en voor jou. Omdat er veel en andere ruiters komen lessen, werk ik dus zonder zadel.
 4. Met een “gevormde zit” is de kans groot dat je een holle rug hebt en dan zet je je bekken en (onderrug) vast en is daarin weinig beweging mogelijk. Bovendien ligt je zwaartepunt hoger en meer naar voren dan lager en meer naar achteren, dus verlies je sneller je evenwicht.
 5. Als je geen holle rug meer hebt, gaat meestal je ademhaling vanzelf ook zakken. De kunst is van je ademhaling in je buik te hebben en niet bovenaan in je borstkast. Wat je dus wel hebt als je met een holle rug op je paard zit.
 6. Omdat je ademhaling laag zit, wordt je sneller, en blijf je langer ontspannen, wat maakt dat je paard er ook ontspannen bij loopt.
 7. Met een holle rug kunnen je bekken niet kantelen en hebben die ook geen vrijheid om mee te bewegen met je paard.
 8. Zonder zadel ga je meestal automatisch rechtop gaan zitten. Omdat jouw hersenen direct feedback geven als je (teveel) voor je loodlijn zit, ga je jezelf automatisch corrigeren. Een tip voor thuis: ga mooi rechtop in je zadel gaan zitten. Als je denkt, ik zit recht, ga dan een millimetertje naar achteren leunen. Eerst voelt dit onnatuurlijk aan, maar na enkele keren wordt het automatic. Je creeert hier minder kans om te vallen als je paard struikelt of opzij springt.
 9. Zonder zadel voel je je paard veel beter aan. Je voelt de bewegingen, je voelt de warmte, de diagonale stap-draf beweging, enz……het paardenlichaam gaat nog meer “het meebewegen” van de ruiter eisen. Ook hier krijg je direct feedback of je bekken “loszit of meebewegen”, of je benen en armen een eigen leven hebben terwijl je in balans op het paard zit.
 10. Ook kan je gemakkelijker communiceren met je paard. Je kan door subtiele lichaamsbewegingen of (ont)spanningen van de spieren, aan je paard duidelijk maken wat je graag van hem wilt.

Welke zijn de streefdoelen?

 1. Waar we niet omheen kunnen en waar ik zo naar streef is het gevoel (van vrijheid) op je paard. Het gevoel dat je “plakt” op je paard, terwijl je samen werkt. Het gevoel van vrijheid in je zadel en dat gevoel ook vergroten.
 2. Evenwicht, oftewel je balans verbeteren zodat het rijden minder belastend en minder vermoeiend wordt voor paard en ruiter.
 3. De kans verkleinen om te vallen.
 4. Je krijgt meer zelfvertrouwen als je zit beter is.
 5. De bewustwording van uw eigen lichaam te vergroten
 6. de bewustwording van de bewegingen van het paard te vergroten;
 7. de samenwerking tussen jou en het paard verbeteren;
 8. jouw lichamelijke en geestelijke ontspanning verbeteren

donderdag (24) vrijdag11 vrijdag27

Bij kinderen verlopen de lessen zeer speels. Kinderen hebben minder angst, omdat ze niet vooruit kijken naar wat eventueel gebeuren gaat. Terwijl ze oefeningen op het paard uitvoeren, zijn ze met het spel bezig en niet met balans. Maar het evenwicht wordt tegelijkertijd en onbewust gevoeld en getraind.

De lessen duren ook maar een half uur, omdat de inhoud voor zowel paard als ruiter te intens kan worden en om de belasting bij het paard miniem te houden.

Petra